TwojeWiadomosci24.pl to portal dziennikarstwa obywatelskiego. Nowinki regionalne pisane przez redaktorów i hobbystów z całej Polski. Poglądy internautów i wiadomości ze świata. Dzięki naszemu portalowi możesz publikować treści o docierać z informacjami do tysięcy ludzi przekazując przekazując prawdy o których media chcą milczeć. Dodatkowo uruchomiliśmy na stronie panel dla firm, które mogę pisać na temat swoich usług i produktów oraz radzić w jaki sposób mogą z nich korzystać. Dzięki nam możesz zareklamować swoją firmę przekazując jednocześnie porady dla swoich potencjalnych klientów.
Wed, 7 Jan 2015

Czekolada studencka domowej roboty

„Student potrafi” – często słyszy się takie powiedzenie. Niewątpliwie studenci potrafią sobie poradzić z przyrządzaniem prostych, tanich, szybkich, a jednocześnie sycących dań – takich, które nie nadwyrężają studenckiego budżetu i są strawne.

Między głównymi daniami wypada coś przekąsić – czy w domu można zrobić samemu czekoladę? Oczywiście! Może nie będzie miała tak samo idealnej formy jak tabliczka czekolady ze sklepu, ale na pewno będzie dobrze smakować.

Zalety czekolady domowej roboty

Przede wszystkim – wiesz, co jesz. W niektórych czekoladach z niższej półki jest bardzo mało kakao, nawet poniżej 30%, większość składu to sztuczne substancje – konserwujące, żelujące, syntetyczne aromaty, emulgatory, i cukry. W domowej czekoladzie sam wybierasz składniki – zamiast margaryny możesz użyć masła, możesz zmniejszyć ilość cukru, a przyrządzić czekoladę z większą ilością kakao. Najlepiej wybrać ciemne kakao z wyższej półki – sprawdzonego producenta. Wtedy nasza domowa czekolada będzie zawierała dużo magnezu, który jest cennym pierwiastkiem – przyjemność połączona z pożytecznym przyda się zwłaszcza podczas sesji.

Potrzebne składniki to:

  • pół kostki masła (82% tłuszczu),
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru lub mniej (może być to drobny cukier do wypieków),
  • 300 g mleka w proszku,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub bakalii (opcjonalnie).

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wodę i cukier. Mieszamy szybko aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kakao oraz mleko w proszku. Na tym etapie możemy przelać masę do garnka, postawić go na niewielkim ogniu i użyć miksera, aby w masie nie powstały grudki. Po zmiksowaniu mieszamy masę, aż się zagotuje i dodajemy orzechy lub bakalie. Czekoladę zdejmujemy z ognia i wylewamy do wybranych foremek. Czekamy, aż ostygnie i możemy się delektować naszym słodkim, domowym wyrobem.

Drugi sposób jest prostszy, ale czekolada jest nieco gorszej jakości. Potrzebujemy kilku łyżek oleju kokosowego, również kilku łyżek kakao, łyżkę miodu (wg uznania) oraz wiórki kokosowe, rodzynki, otartą skórkę pomarańczy – dodatki każdy łasuch wybiera sam.  Olej kokosowy podgrzewamy, miksujemy z pozostałymi składnikami. Przelewamy do formy i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

W kwestii dodatków nie ograniczają nas żadne limity – poza granicami własnej wyobraźni. Orzechy i bakalie możemy uzupełnić twardą galaretką, możemy zastosować sos karmelowy lub inne nadzienie – a nawet wybrane owoce. Możemy zrobić czekoladę z jagodami i borówkami – wystarczy szklanka tych owoców, przesypana wcześniej do formy. Owoce zalewamy przygotowaną czekoladą. Po schłodzeniu możemy się delektować owocowo-czekoladowym smakiem.

Michał Radzikowski

Przeczytano 355 razy.

4.0/5(1 votes)



Edit

Komentarze

Leave a Comment

Comment

Visual CAPTCHA