TwojeWiadomosci24.pl to portal dziennikarstwa obywatelskiego. Nowinki regionalne pisane przez redaktorów i hobbystów z całej Polski. Poglądy internautów i wiadomości ze świata. Dzięki naszemu portalowi możesz publikować treści o docierać z informacjami do tysięcy ludzi przekazując przekazując prawdy o których media chcą milczeć. Dodatkowo uruchomiliśmy na stronie panel dla firm, które mogę pisać na temat swoich usług i produktów oraz radzić w jaki sposób mogą z nich korzystać. Dzięki nam możesz zareklamować swoją firmę przekazując jednocześnie porady dla swoich potencjalnych klientów.
Thu, 15 Jan 2015

Czekoladowe specjały ze Szwajcarii

ciastkoczekoladowe.jpgSzwajcarzy słyną nie tylko z produkcji najwyższej jakości zegarków. Wyrabiane przez nich słodycze, zwłaszcza czekolady uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Nieodłącznym elementem zwiedzania Zurychu czy Genewy jest wizyta w jednej z urokliwych cukierni i skosztowanie tamtejszych specjałów. Jak doszło do tego, że  akurat w tym kraju wykształciły się tak silne tradycje cukiernicze?

Pionierzy

            Początek wielkich tradycji szwajcarskiego wyrobu czekolady datuje się na rok 1819, kiedy to François – Louis Cailler uruchomił pierwszą fabrykę zajmującą się jej produkcją. Kolejny przełomowy moment nastąpił prawie dwadzieścia lat później, gdy w roku 1836 David Sprüngli otworzył pierwszy w Zurychu sklep, sprzedający słodkości. Po tym nic już nie było takie samo – Szwajcarzy pokochali czekoladę i desery czekoladowe, a miłość ta trwa po dziś dzień. Odwiedzający miasta nad Renem, wracają z wycieczki z walizkami pełnymi szwajcarskich słodkości. Ich doskonały smak doceniają nie tylko krajowi koneserzy smaku. Tamtejsze wyroby czekoladowe eksportowane są do państw całego świata. 

Kraina słodkością płynąca

            Szwajcaria od wielu lat utrzymuje się w czołówce państw, w których spożywa się najwięcej czekolady. Żeby nie być gołosłownym: w 2012 roku każdy obywatel tego kraju zjadł średnio 11,9 kilograma tego specjału. Dla porównania, statystyczny Polak w analogicznym okresie spożył go prawie dwa razy mniej – 6,1 kilograma. W Szwajcarii prężnie działa około 20 dużych fabryk i szereg pomniejszych ośrodków zajmujących się produkcją wyrobów czekoladowych. Wiele z nich posiada silne, kilkudziesięcioletnie tradycje i swoją własną, tajemną recepturę produkcji.

Specjały prosto z Zurychu

            Na czym polega fenomen szwajcarskich słodyczy? Sekret tkwi w ich charakterystycznym, intensywnym smaku. Pochodząca z tego kraju czekolada jest wyjątkowo słodka, zazwyczaj pełna ciągnących się kawałków nugatu, z delikatnym posmakiem miodu i migdałów. Ostatnim, dopełniającym smakowej kompozycji elementem są aromatyczne migdały. Nad doborem odpowiednich proporcji składników pracują wyspecjalizowani chocolatierzy, którzy uczynili z tego prawdziwą sztukę. Ostateczny wyrób musi być miękki i gęsty, osiągający najwyższe standardy jakości. Kolejnym  sztandarowym, szwajcarskim wyrobem z czekolady są praliny. Orzechy otoczone kremową masą, oblane słodką czekoladą- istny raj dla podniebienia. Cukiernicy znad Renu osiągnęli mistrzostwo w ich przygotowywaniu. Zachwytom nie ma końca, a smakosze określają tamtejsze łakocie mianem nieba w gębie,  nigdy nie poprzestają tylko na jednej kostce.

 

Inspiracje

Praliny i desery wzorowane na tych pochodzących spod Alp powstają na całym świecie - w Polsce pierwszym był Torcik Wedlowski, produkowany do dzisiaj przez firmę Wedel. Bardzo ciężko jest jednak uzyskać zbliżony do szwajcarskiego smak - smakoszom pozostają poszukiwania w sklepach lub wyprawa do krainy Alp.

Michał Radzikowski

Przeczytano 270 razy.

Oceń jako pierwszy



Edit

Komentarze

Leave a Comment

Comment

Visual CAPTCHA