TwojeWiadomosci24.pl to portal dziennikarstwa obywatelskiego. Nowinki regionalne pisane przez redaktorów i hobbystów z całej Polski. Poglądy internautów i wiadomości ze świata. Dzięki naszemu portalowi możesz publikować treści o docierać z informacjami do tysięcy ludzi przekazując przekazując prawdy o których media chcą milczeć. Dodatkowo uruchomiliśmy na stronie panel dla firm, które mogę pisać na temat swoich usług i produktów oraz radzić w jaki sposób mogą z nich korzystać. Dzięki nam możesz zareklamować swoją firmę przekazując jednocześnie porady dla swoich potencjalnych klientów.
Sun, 5 Oct 2014

Hiszpańskie desery i śniadania

Choć Hiszpanie uwielbiają różnego rodzaju mięsa (zwłaszcza swoje słynne suszone szynki) lubią również różne słodkości.

Dla nas może być to nieco dziwne, ale w Hiszpanii śniadanie zazwyczaj składa się z jakiejś słodkiej potrawy. Bardzo popularną potrawą śniadaniową i jednocześnie przekąską jest tak zwane churro. Jest to wypiek składający się z mąki, oleju oraz oczywiście cukru. Upieczone churro ma formę długiego prętu. Specjał ten wyciska się na gorący olej i smaży się w głębokim oleju. trans.gifTrzeba przyznać, że jest to przekąska dość tłusta. Bardzo często możemy usłyszeć od rodaków wracających z Hiszpanii, że churro nieco przypomina w smaku... pączki. Jako że w Hiszpanii herbata nie należy do popularnych napojów wszystkie dania na słodko spożywa się z kawą bądź gorącą czekoladą (do dań mięsnych oczywiście obowiązkowe jest wino!). Churro można jeść samo bądź też przed ugryzieniem można pomoczyć je we wspomnianej kawie czy czekoladzie. Kolejną ciekawą potrawą jest arroz con leche czyli ryż z mlekiem i wanilią na gęsto. Co prawda potrawę tę przygotowuje się w piekarniku, ale obowiązkowo podaje się ją na zimno. Dalej mamy flan czyli rodzaj puddingu oraz crema catalana. Jest to tradycyjny deser w Katalonii, który akurat w tym regionie Hiszpanii spożywa się zazwyczaj w dzień świętego Józefa. Jest to deser przygotowany z mąki kukurydzianej, kory cynamonu, mleka, cytryny i żółtek. Bardzo popularny jest również turron. Zazwyczaj przybiera formę dużego batonika, w którego skład wchodzą migdały oraz miód pomarańczowy.

Przeczytano 581 razy.

Oceń jako pierwszy



Edit

Komentarze

Leave a Comment

Comment

Visual CAPTCHA